recenzija parfema

Penhaligon’s: Lothair


Bilo da se radi o jelu, boji, gradu, pjesmi ili parfemu, teško koristim termin “najdraži” jer “najdraži” podrazumijeva dozu isključivosti među onim što mi je drago.
U pravilu se nedam satjerati u taj kut.
No, ako bih među najdražim parfemskim nosevima ipak morala birati, Bertrand Duchaufour bi bio opako blizu mom naj-najdražem. I onda kada nisu sjajne, (meni) su njegove kreacije uspješnije i zanimljivije od mase drugih, a kada su doista sjajne… e onda mi je kristalno jasno zašto je stvaranje parfema umjetnost.
Lothair možda nije među Duchaufourovih “top 10”, niti umjetničko djelo, ali je doista dobar i – kao i uvijek – bogat, slojevit te izazovan, ali nosiv i nadasve “pametan” parfem.
Evo kako je i iz čega je Duchaufour izvrtio, zavrtio, izokrenuo i posložio-presložio Lothair, predstavljen kao armatično-začinski miris, premda bi, po meni, možda bilo dobro naznačiti kako ima kičmu, ali ne i oštrinu i nastup klasičnog fougerea.
Duchaufour je uzeo kostur/strukturu klasičnog muškog fougerea i reinterpretirao tako da ostane posve transparentno prepoznatljiva: preko lavande, citrusa ili četinara na vrhu te tonke/vanilije te drva i mahovine u bazi, klasični fougere uvijek kontrastira/združuje svježinu i toplinu, te prodornost/oštrinu sa  zaslađenom mekoćom, a čini to i Lothair.
Umjesto da lavandi klasično dodijeli ulogu fanfare u aromatičnom, muški čvrstom otvaranju, Ducheaufour ju je smjestio “mrvu niže”, pruživši joj priliku da se pokaže ne samo kao britki “osvježivač”, nego i kao cvijet, u društvu cvijeća i zelenila.
Otvaranje predvode jasni, jaki ljutkasto-slatki citrusi združeni s istim takvim četinarima i kardamonom.
Nisam (još) uspjela razabrati čemu već otvaranje duguje dojam slatkastosti (bobice?), ali najava slatkoće je već tu.
Sredinu mirisa – koja klasično ima ulogu poveznice (ili bojnog polja?) između glavnih kontrasta, a koji su strateški grupirani na suprotnim dijelovima strukture (vrh/baza) – Duchaufour je iskoristio za prostor inovacija:
Radi se o smokvi, čaju te vrlo blagoj, ali vrhunski istaknutoj slanosti.
U sredini smokva (najavljena u otvaranju, gdje ju jedva osjetim, i nisam ju uspjela otkriti bez koncentracije nakon zavirivanja u note) uz svoj karakterističan miris donosi novu dozu meke kremastosti, ublažava lavandu i druge aromatike.
Mislim da blaga sapunastost sredine potječe od geraniuma (ili također i od lavande?) Radi se doista o neiritirajućem dojmu koji se ne približava opasno “barber shop” teritoriju, ali je tu, premda ne traje dugo.
Drugi sloj je čaj. Na trenutke ga osjetim kao oporo zelenilo i baš biljku iz drugih poznatih parfema, a nekad osjetim i nešto kao blago dimasto, i taman ako pomislim da se gospodin D. potpisuje uvijek slično (tamjanom ili dimom), sjetim se – to je čaj. Ima tu “dimastu” kvalitetu.
I onda je tu taj dojam slanosti, na meni najizraženiji u sredini razvoja. Ne znam otkud je to stvorio, radi li se samo o ambergrisu, koji je ovdje prikazan u baznim notama, ili ima još nešto, ali doista jasno povrh spoja citrusa, borova, lavande i vanilije koje se susreću na pola puta, te kremaste smokve i zeleno-drvenkastog čaja osjećam tu baš pravu pravcatu slanost.
Ta sredina čini Lottair posebnim i divnim.
Osjećaj je doista kao da od nekud dolazi oštri miris mora, slan, ali bez iritantne “aquatic” note (nešto donekle srodno napravio je u Copal Azuru, pa tko poznaje – ovo je vodilja).
Kako god, Duchaufour je doista stvorio sliku, opet:
Smokve. Borovi. Sol.
Majstor.
Klasično čvrsta muška toplina na drvenoj podlozi u drydownu je  modernizirana i zamijenjena kremastom, prozračnijom i lakšom: zaobišao je pudrastu i suhu tonku i nadomijestio ju jednako slatkom i mekom, ali posve nepudrastom i prozračnom vanilijom, potcrtavajući dojam kremastosti solidnom dozom muska.
U ovom parfemu se stalno nešto događa.
Čas je oštar, a čas je blag, čas je grijuć, čas razbistruje, čas jasno naginje na mušku stranu, čas je preduće mek i nježan poput žene. Ove igre različitih slojeva, a koje traju duž cijelog njegovog razvoja, sve do dubokog drydowna, učinile su mi Lothair vrlo zabavnim za nošenje i pružile iskustvo koje osobito volim u parfemu – dojam karakterne prisutnosti.

Što se karaktera tiče, Lothair dijeli kvalitete i ponašanje drugih Duchaufourovih mirisa: istovremeno je pun i čvrst, i lagan i prozračan. Niti u jednom trenutku nije mi legao za vrat, a cijelo vrijeme imala sam dojam da nosim koncentrirano bogatstvo mirisa.
Parfem je oglašen kao uniseks i mislim da to jest, iako možda “mrvicu” ipak naginje k muškoj strani police.
Muž, ljubitelj klasičnih “muževnih” mirisa, našalio se da je Lothair hipster, ili neki rodno neutralan potomak starog tvrdog konzervativno muškog fouguerea, napravljen  da ga žene kradu.
Moj je dojam da se žena apsolutno može provući s ovime (osobito ako nosi Eisenbergov J’ose, Lalique Living ili neki od oštrijih i aromatičnijih zelenih mirisa) , a što se mene tiče – …ako Sean Connery nosi Jicky, klasični ženski fougere, ja se osjećam komotno s modernim uniseks Lothairom.
Dapače, iako je ime broda/parfema – Lothair – muško i zvuči tvrdo, svaki puta se sjetim da su o povijesnoj inspiraciji za ovaj parfem katkad morali pričati i u ženskom rodu, jer je u engleskome jeziku “ship” ženskog roda.
Povijesni Lothair, brod tako muževnog imena, je – kako god okreneš – bio “ona”, bar ponekad. 🙂
Nema razloga da to ne vrijedi i za uniseks, ali katkad mrvicu “muškast” parfem.
Ne znam je li majstor D. imao i jezičnu igru na umu, ali u oštrom i kremasto-nježnom, toplom i svježem, slatkastom i slankastom parfemu stvorio je dovoljno mjesta i “za nju” i “za njega”.
  • IZNADPROSJEČNO
  • Parfem je kreirao Bertrand Duchaufour 2014. godine.
  • PERFORMANSE – Na neni traje od jutra do večeri (12+ sati). Jasno je prisutan u krugu osobnog prostora do punog dosega ruke, a znatan mirisni trag ostavlja u prvih sat do dva nakon nošenja.
  • SEZONA – Iako ga “topla punoća” čini pogodnim i za nošenja po zimskoj hladnoći, a “aromatična svježina” vuče k ltoplijem vremenu, meni se zbog načina na koji se ponaša svježe-aromatičan i blago zelen sloj najljepšim se pokazao u vrijeme prijelaznih razdoblja.

MOGLO BI VAS ZANIMATIOdgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.