Molinard Violette

Floral fruity, zapravo

Molinardova Violette iz Les Elements Collection nije ništa što bi oduzelo dah, ali zato ok, lijepa i kvalitetna.
Ono što sam uspjela probati iz ove Molinardove linije (smokvu, ljubičicu, vaniliju) je, po meni, svakodnevno nosiv “safe bet”, ali na pozitivan način:
 
Smokva / Figue je univerzalno prihvatljiva ljetna osvježavalica, s dosta drvenih dodataka i dosta citrusa te s lijepo i jasno isprofiliranom smokvom, nit previše voćnom, nit pretjerano mliječnom.
 
Vanilija je lijepo nosiv univerzalac, pun a ne težak, taman dovoljno drvenkasto-autentičan da ne iritira one koji nisu skloni gurmancima i vole “ozbiljne” vanilije i taman dovoljno mekan i sladak da bude prihvatljiv  i ljubiteljima gurmanske vanilije.
 
Ljubičica je proljetni cvjetno-voćni miris, dovoljno distanciran od bijesne, glasne i dosadne fruity-floral gomile koja se okuplja po policama drogerija.
 
Kuća Molinard je meni nešto kao “designers među nicheovima”.
Upravo ovako kao što izgledaju monoteme iz Molinardovih ljubičastih bočica željela bih da izgleda baza designersa: provjereno, pouzdano, odmjereno, klasično kvalitetno, dostupno i nosivo većini i u svim prilikama, bez iznenađenja i odstupanja.

 
 
Iako se radi o ljubičici, Violette mi ne ostavlja dojam soliflora u najpunijem smislu riječi, kako to sugerira ime, jer je ovdje ljubičica “čitljivo” (“namirisljivo”?…. može li ta riječ?) združena s voćem i drugim cvijećem.
 
Ljubičica je uparena s prozračnim irisom (plavim srodnikom po nježnoj pudrastosti), a osjetim i neku nježno-slatkastu i jednako proljetnu ružicu koja nije baš crvena.
Voćni sloj je jasno prisutan i ako bih morala “vagati” udio voćki u ovom parfemu, a osobito u otvaranju i njegovom srednjem dijelu razvoja – čini mi se da ga ima koliko i cvjeća.
Radi se o “svježoj voćkastosti”  koja funkcionira kao protuteža pudrastosti ljubičice, daje blagu sočnost te se lijepo druži sa zelenkastom zračnošću ljubičicinih listova.
 
Tek u bazi prevladava cvijeće na mošusnoj podlozi.
Baza je spoj ljubičice i irisa. Mislim da joj iris daje drvenkastost, gladak, pun mošus kremastost, a ljubičica blagi “lipstick” štih.
 
Više nego vjerna slika, ljubičica iz naziva je realizirana “ideja”:
Violette kao da je tek probuđena i samo umivena u proljetno jutro šeće livadom, druži se s drugim cvijećem i tu i tamo neopterećeno ubere i zagrize pokoju voćku. Definitivno je usput grickala hrskavu jabuku, osjetim blago citrise i crni ribiz, a za breskvu koja se navodi u notama nisam sigurna… ali ja nisam vješta s razlikovanjem voćnih nota.
Nema špangica, tu je kratka lepršava frizurica, a kosica je takđer oprana šaponom od jabuke.
 
S leđa možda izgleda unisex, ali definitivno ima cvjetno i žensko lice.
 
Ova Molinardova ljubičica je svježa, vedra i neopterećena svime što bi kao ljubičica mogla biti, ili trebala postati: kao da tek ima vremena odrasti dovoljno da postane ženski obla, kandirana i slatka (Lolita Lempicka, Insolence), ili možda upravo suprotno – hiperzračno i hladnjikavo eterična i gotovo androgino tanka (Balenciaga Paris), sazrijeti do onih sofisticiranih ljubičica koje dolaze iz kozmetičke torbice ili stolića, pudrijere ili ruža (… Meteorittes, Misia, Lipstick Rose…), iskazati senzualne ili otvoreno tjelesne namjere (Violet Blonde, Dans Tes Bras), pa i ostarjeti do nostalgično-suhonjave pudrastosti (damama se ne spominju godine, pa neću ni ljubičicama u parfemima).
 
Slatkasta je, nekomplicirana je, ali ne i frivolna te prirodna dovoljno da ostvari dojam mladog, svježeg, vedrog, proljetnog.
 
Iako meni i kod ovog Molinarda, u kontekstu onoga što volim i očekujem od nichea, izostaje wow-efekt i redovito bih voljela da Molinard ne igra toliko na sigurno, kvaliteta i klasična Molinardova odmjerenost prisutna je i u ovom parfemu.
 
Pa ako ovo i nije “ultimativna ljubičica”, ovo je lijep i vrlo nosiv proljetni casual.
Lako mogu zamisliti Violette pod kapom neke designers kuće, samo s nekim netransparentnijim, ali zato više fancy imenom.  Ipak, od mora designers rješenja Molinardovu ljubičicu dijeli  kvaliteta izvedbe. Sretno sam ustvrdila da nema u pozadini onaj “sveopći” miris u koji “klizne” znatan dio designersa.
 
Meni je, osobno, u Violette malo previše sočnog voća. Mislim da je relativno siguran blind buy (ukoliko volite voće, ljubičicu i iris).
Osim za proljetna casual svaštarenja po otvorenom i zatvorenom, ovo je parfem koji bih, da naginjem k voćno-cvjetnim mirisima, odabrala uvijek kada mirisom koji nosim ne želim šutke pričati o sebi, ali niti postaviti ikakvu mirisnu prepreku. O ovoj ljubičici razmišljam kao o nekom ekvivalentu odjevnog “basica”, kao o nekoj pamučnoj, proljetnoj, finoj a običnoj majčici u nekoj blago lila, ili plavoj, ili svijetlo zelenoj…
 
Kako je za potrebe svakodnevnog šprickanja trenutno moguće slična parfemska rješenja platiti znatno više, a dobiti kvalitetom manje i mirisom bezveznije, palac gore za svježu,nježnu, sočnu, simpatično-jednostavnu, a profiliranu Molinardovu voćnu ljubičicu.
 
 

Violette se ne odlikuje snažnom projekcijom, ali se postojano zadržava na koži do 8 sati te pušta blag mirisni trag. Svježe-pudrasta cvjetnost ljubičice i irisa te izražena voćna sočnost učinili su da moj nos ovaj parfem poveže s toplim, rascvjetalim, zrelim proljećem. Međutim, vjerujem da je jednako prikladan za cjelogodišnji go-to casual parfem.

DISCLOSURE:

Kupljeno.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

MOGLO BI VAS ZANIMATI