L’Artisan Parfumeur – Bois Farine

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Bois Farine je krasan mali “weirdo”, simpatičan čudak kojeg je tako lako zavoljeti… i sve što o njemu kažu je točno tako:
U otvaranju i prvim minutama doista iskoči taj kikiriki maslac, začudan i nepripadajuće disonantan, taman kad se povuče pojave se pre-preprženi bademi (“Šta je ovo? Netko ih je tostirao u pećnici deset minuta predugo i sad – što s njima, ne u kolač, nego u parfem?”).
Tu je i taj čudan miris napola pečenog tijesta – koje donekle miriše slatko, ali nije slatko (“Što li se sprema? slatki kruh, neka savijača možda? Nadjev? Ne kužim… Suhi kolačići sa zagorenim bademima? Oni koje su mi u djetinjstvu servirali uz čaj, a nisam ih voljela jer nisu bili dovoljno slatki i bili su samo suho pečeno tijesto, skroz bezveze…?”)
…Ali!
Ispod svega toga – ili bolje: paralelno sa svime time – Bois Farine je u početku razvoja lijep irisni miris, a nakon toga vedar, mek i prozračan drveni miris.
U otvaranju, pod kikiriki – distrakcijom izvire jasan dtveni akord, sredinu – paralelno s preprženim bademima i tim nečim “tijestastim” obilježava krasno ozbiljan, suh i miran iris, a drydownom iznova  dominiraju tople drvene note (cedar, sandalovina i guaiac), dodatno zaobljene i omekšane kremastim, vrlo laganim i samo blago zaslađenim mošusom.
U cjelini, radi se o drveno-irisnom mirisu koji – zahvaljujući nedvosmislenim “foody” slojevima – koketira s konceptom neslatkog gurmanca, ali niti u jednom trenutku ne prelazi granicu i ne postaje gurmanski miris.
Lagan. Prozračan. Nepretenciozan. Vedar. Nekako dobroćudan.
Iznimno lijepi casual.
Mislim da ga podjednako mogu nositi i žene i muškarci, spada u  grupu “true unisex”. Stoga, ukoliko ste skloni neorijentalnom, transparentnom tipu drvenih mirisa, volite neslatke gurmanske koncepte ili cijenite transparentne, lagane, a posebne radove J. C. Ellene, Bois Farine bi se svakako trebao naći na popisu onog što ne treba zaobići.
Doista, mali weirdo koji ne računa na ljubav na prvi pogled (odnosno miris), ali je itekako sposoban uvući se duboko pod kožu, samo ako mu date šansu, a kada se to dogodi – nekako nestane to čuđenje nad maslacem od kikirikija, zagorenim bademima i tijestom – i pojavi se osjećaj da nosite iznimno prijateljski nastrojen, blagonaklon, vedar i umirujuć te nekako intelektualno duhovit parfem.
Jedan od onih za koje sam nabavila back up.

Bois Farine parfem L'Artisan Parfumeur
   • IZNADPROSJEČNO
   • Parfem je kreirao Jean-Claude Ellena 2003. godine.
   Bois Fartine L'Artisan Parfumeur mirisne note
    • PERFORMANSE – Ovo je jedan od nježnijih L’Artisana i to mu je mana (gle, rima!), a EDT zahtijeva obilno nanošenje. Dobivam do 6 sati s kože, u kosi i na odjeći dulje. Ukoliko se obilno nanese, projekcija se u prvih sat do dva svodi na osobni prostor duljine ruke i blag mirisni trag, a kasnije je gotovo skin scent. Masi mirisa ovakve performanse ne bih oprostila. ALI. Ovom malom plemenitom čudaku uspjela sam oprostiti i to što ga imam kratko, i to što ga uglavnom imam samo za sebe i to što, da bih tijekom dugog dana uživala dulje, ujutro umećem u torbicu i malu, lijepu dekant-bočicu.
    • SEZONA- Iako note upućuju na drugo, zbog prozračnosti i lakoće apsolutno bolje funkcionira u toplijim prijelaznim razdobljima, nego u hladniju jesen ili zimu. Sredina proljeća, ili topla, blaga, zračna jesen – ali, podjednako dobro, i kućna, ušuškana zimska poslijepodneva pod dekicom.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

    O autorici

    Iva

    Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

    Prati

    Pretplata

    Primaj nove objave epoštom

    Pridružite nam se!

    Scroll to Top