Hermes: Hiris ili monumentalna jednostavnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Većina pregleda parfemski relevantnih irisa – bilo da se radi o cvjetnim, zelenim, zemljano-korjenastim irisima te njihovim hladnim, pudrastim, sapunastim, dimnim, kožnim pa i voćnim slojevima – ne zaboravlja uključiti Hiris.
“Monumentalan u svojoj jednostavnosti”, napisala je Zvončica, recenzentica s Punog Mirisa (hvala, Zvončice!) pa to posuđujem ovdje, jer uistinu ne mogu naći spoj riječi koje bolje opisuju Hermesov Hiris.
Karakterom i duhom, Hiris je vrlo daleko od suhih, strogih/hladnih/distanciranih irisa (Pradinih, primjerice) ili onih zelenih (mislim da je dovoljno spomnenuti Chanelov N.19 i N.19 Poudre), kakve zbog suzdržanosti nazivamo uredskima.
Daleko je i od dojma ikakve klasične “parfemičnosti” ili “pudrastosti” koju nota irisa evocira.
Na neki apstraktan način, mimo mirisnih nota i stvarne mirisne sličnosti, Hermesov Hiris dijeli karakteristike neposredne, dišuće, slobodne i bogate, a minimalističke  prirodnosti, nevezane za spol i dob, koja me osvaja u, također Hermesovoj,  Eau des Merveilles.
Radi se o kombinaciji Hermesovog elegantno-minimalističkog duha i rukopisa Olivie Giacobetti, čije sjajne kreacije povezuje prirodna neparfemičnost, elegantna prozračnost i kremastost, jednostavnost i suzdržana toplina.
Hiris uspijeva stvoriti dojam prirode i potpunu sliku biljke čiji mirisni korijen klija i drveni u zemlji, a stabljike izrastaju visoke i čvrste dok ne završe u cvijetu.
Ovaj iris donosi duh najranijeg proljeća, onog dok jutra još štipaju hladnoćom i kada nestrpljivo dočekujemo svaki novi pupoljak u još uvijek zimskoj, nerazlistanoj prirodi i radujemo se podnevnom suncu koje tek započinje iznova uvježbavati rasipanje topline.
Kasnije tijekom razvoja, kada ga “utopli” i zaokruži tih, ali vrlo kremast mošus, je tu i miris skoro punog proljeća, kad se nakon pljuska u zraku pomiješa miris drveća, zemlje i cvijeća.
Hiris je elegantno miran, ali čudesno bogato iznijansiran.
Zarobio me dojmom krhke i delikatne ravnoteže:
posjeduje drvenu čvrstoću korijena i transparentnost i zračnost cvijeta, podjednako i kremastu, premda ne i gustu teksturu.
Nije zelen, ali donosi “duh” proljetnog zelenila, nešto poput prirodne svježe vlažnosti latica i zemlje.
Delikatno je izbalansiran da ne bude niti topao, niti hladan.
Suzdržan je, ali ne distanciran.
Koncentrirano je pun, ali tih.
Unatoč tome što note, u raznim varijantama, navode i ružu i ambretine sjemenke i med i cedar i bademovo drvo i vaniliju – ja osjećam iris, svjež, drven i kremast istovremeno na mošusnoj podlozi. Kremast sloj svakako bih povezala s mošusnom glatkoćom koju daju ambretine sjemenke, koje među notama navode neke od referentnih parfemskih stranica, ali ne i sam Hermes.

“Samo iris”….

Hermes Hiris parfem etiketa
Oslikana pozadina etikete, vidljiva kroz bočicu sa stražnje strane 

Moj dojam je kao da netko drži preda mnom dugu, plavu, rascvjetanu peruniku / iris, iščupanu s korijenom i dugim tamnim listovima i onda ju, dok se još s korjenčića truse grumenčići zemlje, sasvim polako i pažljivo, kao da je za to vrijedno utrošiti svo vrijeme svijeta, okreće pred očima i nosnicama, da vidim, osjetim, nanjušim sve to što čini “samo iris”:

zrak koji struji uz zemljan korijen,
vlagu koja diše s listova,
svjetlo kroz plavo žute latice
…”samo iris”, monumentalan u svojoj jednostavnosti.
Dirljivo suptilan i bogat, a jednostavan i miran parfem. Prekrasno.

Hermes Hiris parfem
  • Parfem je stvorila Olivia Giacobetti 1999.
  • IZNADPROSJEČNO – Referenca za iris (jedna od).
  • NOTE – Službena stranica kuće ne navodi note, već samo kemijski sastav parfema. Mirisne note naznačene su samo vrlo kratkim opisom parfema, koji navodi samo iris.
  • PERFORMANSE – Radi se o “tihom” mirisu, bez snažne projekcije, koji se zadržava uz kožu do 6 sati i cijelo vrijeme postojano otpušta tihu i blagu auru unutar osobnog prostora. Ako se netko nagne k vama, osjetit će ga jasno, ali nećete zamirisati hodnik kojim prolazite. Zbog delikatnosti, prirodnosti i  senzibiliteta samog mirisa, Hiris meni ionako nije miris koji bih poželjela dijeliti s osobama koje ne puštam u svoj osobni prostor – nekako mi upravo zbog te vrlo suptilne dimenzije nije “poslovan”, iako bi po performansama to mogao biti.
  • SEZONA- Vidim ga na sebi u srednje, puno proljeće. Kao diskretan miris, a vrlo fin parfem s kojim ne vjerujem da se ne može pogriješiti, nosiv je kroz cijelu godinu.
  • NAPOMENA- Neke web lokacije, uključujući Fragranticu, a onda i Pun miris, svrstavaju Hiris u grupu cvjetno-zelenih parfema. Osobno mislim da ta zelena odrednica može ponešto zbuniti parfemske istraživače, pa evo: Hiris nema nimalo veze s cvjetnom zelenošću, primjerice Chanela 19 Poudre, niti se u njemu izrazitije pojavljuje bilo koja zelena nota karakteristična za cvjetno-zelenu grupu. Čak je i Le Galionov Iris, kao ne-pravi irisni soliflor (u središnjem dijelu razgranat drugim cvijećem, te više je više kremasto-mošusast, a manje drven), a koji s Hirisom dijeli dosta mirisne bliskostii, na neki način u otvaranju u kojem se osjeća galbanum “zeleniji” od Hirisa. Imajte ovo na umu, ukoliko tražite baš zeleno-proljetni iris. Meni se čini da bi puno prikladnije bilo kvalificirati ovaj parfem kao cvjetno-drveno-mošusni.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top