Annick Goutal: Duel

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
“Dvoboj…? Stvarno?! E pa kamo sreće da su svi dvoboji ikad bili ovakvi…”
To mi je prošlo kroz glavu dok sam mirisala ruku kada je prvi puta na nju legao Duel. Samo ime (“Dvoboj”) je doista sjajno za parfem, ali za o-v-a-j parfem, po meni, izbor nije mogao biti pogrešniji.
Odmah u glavu: Duel je sve prije nego oštar, borben, jak ili agresivan, kako to sugerira ime.
Što god da sugerirale note, oznaka “for men”, Duel ne samo da je uniseks, nego je blag uniseks, kojeg se žene ne bi trebale plašiti barem probati.
Primjerice, gotovo sve redom uniseks Hermesove ili Sisleyeve L’Eau su bar jednako uniseks kao “Duel”, ili  čak “muškije”.
Duel mi se snažno zasviđao u prvom susretu, a misao “želim punu bočicu!” iskakala je bez ikakve zadrške svaki put kad bih ga ponjuškala.
Dulje vremena tražila sam lagan i prozračan nesladak parfem s jasnom i “ozbiljnom” notom čaja.
K tome, nisam željela  da bude nimalo cvjetan, ni otvoreno zelen. “Zelenkasto” mi se činilo ok, ali ne ako je na Green Tea ili Bvlgari The Vert foru i, plus sve to, ako već ima citrusa – da ti citrusi skupa s čajem ne mirišu kao čaj s limunom, ili, nedaj bože, oni napitci koje prodaju kao “ice-tea”.

Dodatno, nisam željela ima filing kolonjske niti išta pretjerano “zingy” te da, po karakteru i osjećaju koji stvara, paše uz kasnije proljeće i odlazak ljeta… Uglavnom, puno zahtjeva.
Duel je udovoljio svemu ovom. A posegnula sam za njim bezveze…
Sazdan od “teških nota”  i aromatičnih nota (koža, apsolut čaja),  Duel je sav suspregnut, miran, mek i nježan.
Neki kul, malo odsutan i sanjiv parfem.
Čudo jedno kako je ispao takav, s obzirom na note.
Otvara se svježe-zeleno citrusno. Malo stereotipno, ali sjećam se da sam i pri prvom susretu nekako iz tog citrusnog otvaranja nazrijela da nije stereotip. Artemisija (ili možda trpko-zeleno, a ne citrisno lice pettitgraina) se ubacuje vrlo brzo, smiruje citrusni nalet i usmjerava ga u biljnom smjeru.
Glavna priča je čaj.
Miriše doista malo kao suhi listići pravog čaja i nekako žuto-smeđe, ne zeleno, malo kao biljna apoteka, a malo kao tek skuhan earl grey u koji biste zbog prirodne trpkosti možda poželjeli dodali kapljicu mlijeka, a malo kao pokošeno, napola suho sijeno.
Ostale komponente parfema samo kao da ističu različita lica čaja: petitgrain na početku daje zeleno-svježu aromatičnostnost, koja kako čaj započinje prevladavati i miješa se s finom kožnim notom, vuče prema žućkasto-smeđoj boji/ aromi. Koža (koju jasno osjećam) je tu da podupre oporost i doda malo čvrstine.
Sve je u službi čaja.
Čak i iris i mošus, koje lijepo osjećam (mošus se igra skrivača i miriše slično onom u Musc Nomade) služe tom čaju. Kao da su ona kapljica mlijeka koja ublažava trpkost.
Duboki drydown čini čaj pomiješan sa slatkastim irisom.
Kao šapat.
Ovo je dirljivo miran, ozbiljan, tih, mek parfem.
Gotovo kontemplativan.
Da je glazba, bio bi nešto instrumentalno, ambijentalno, u pozadini… Nosim ga za svoje osame, za čitanja, šetnje i odlaske u prirodu.
Duel nije dvoboj. Duel je zen.
Duel parfem Annick Goutal
  • IZNADPROSJEČNO
  • Parfem su kreirale Camille Goutal i Isabelle Doyen 2003. godine.
  • NOTE– Službena stranica kuće navodi sljedeće note, a u dijelu parfemskih sajtova su (bez navođenja izvora podataka): 
Duel parfem Annick Goutal mirisne note
  • PERFORMANSE – Doista je blag. Potrebno je velikodušno nanošenje. Nakon otvaranja ne izlazi iz osobnog prostora, diskretan je i tih. Ipak, u osobnom prostoru ga jasno osjetim do 8 sati. Ne mislim da je “slab” – mislim da je to dio njegivog karaktera, ali ako volite mirise koji se ne igraju skrivača i projiciraju snažno – trebali biste provjeriti performanse na sebi i pomiriti se unaprijed da će se bočica ipak isprazniti brže od drugih.
  • SEZONA- Performanse, transparentnost i svježa aromatičnost te kombinacija osjećaja “zelenkastog” i suho-herbalnog učinile su da ga na prvi njuh povežem sa sezonom toplog vremena, ponajviše uz kasno toplo proljeće i ranu jesen. Međutim, kao svježe aromatičan casual i diskretan uredski miris nosiv je kroz cijelu godinu.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

O autorici

Iva

Pišem o parfemima koji predstavljaju autentične kreacije i osobitu mirisnu ljepotu, zarobili su moju pažnju i raspiruju maštu, nude izazovan mirisni iskorak u novo ili drugačije, ili mijenjaju način na koji sam sklona razmišljati.

Prati

Pretplata

Primaj nove objave epoštom

Pridružite nam se!

Scroll to Top